Montarea gresiei

 • Pregatirea stratului suport.

  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso1 Stratul suport pentru montarea placilor ceramice de gresie trebuie sa fie fara fisuri, practicabil, curat si plan.Denivelarile se vor chitui , apoi se toarna chit fluid de etansare si suprafata se pregateste cu grund de adancime.
  Masa se intinde apoi cu o lama de cauciuc.Suprafata plana obtinuta se mai lasa cca.2 zile la uscat(a se vedea si indicatiile producatorului de chituri)

  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso2
  PONT
  La metoda stratului subtire aplicata aici, este foarte important ca stratul suport sa fie absolut plan.Adezivul pentru gresie nu poate compensa denivelari mai mari.In cazul dusumelelor noi trebuie asteptat sa se usuce cel putin 4-6 saptamani.La toate straturile –suport care mai trebuie “lucrate”, ca de exemplu placi aglomerate sau placi de gipscarton este necesar un tratament prealabil.Atentie:Aceste straturi-suport trebuie bine prinse cu  suruburi de constructia de dedesubt.In plus trebuie folosit un chit flexibil si produse ca mortar pentru rosturi.Altfel, din cauza tensiunilor care apar se pot produce fisuri in stratul de placi ceramice.
  Planificarea montarii.
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso3 Inainte de a se amplasa, comparati tonalitatea , respectiv nuantele si datele de calibrare de pe cutiile de carton. Acestea trebuie sa fie identice pe toate cutiile.
  Lucrati totdeauna cu minim trei cutii simultan.La montarea in unghi drept aliniati primul rand cu un snur prins in mijlocul spatiului si paralel cu peretii laterali. Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso4
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso5 Apoi lucrati la partea frontala in continuare. Respectati conditia de practicare in beton si in dusumea a rosturilor de dilatatie indicate.In zona exterioara se pun special bucati mici.
  La dispunerea diagonala se determina mai intai axa longitudinala si cea transversala a spatiului si se marcheaza unghiul de 45?.La acest unghi se monteaza drept serii de placi ceramice, pe diagonala in lungime si tranversal. O alternativa interesanta rezulta daca racordarea la perete se face cu jumatati de placi, ca un chenar. Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso6
 • Lipirea placilor de gresie.
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso9 Adezivul pentru placi se amesteca  cu un agitator(folositi masina de gaurit la turatie mica). Trebuie sa obtineti o masa omogena.Aplicati apoi cu spaclul dintat, in pasi de directie contrara pe stratul-suport.
  Dantura spaclului dintat se alege in functie de dimensiunea placilor:
  Lungimea marginii placii      Dantura spaclului
  50 mm 3mm
  100mm 4mm
  200mm 6mm
  peste 200mm 8mm
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso8
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso9
  Montarea placilor ceramice se face prin presare usoara in stratul de adeziv si bataie cu ciocan cu capul de cauciuc.Nu bateti totusi placile pana ajung la startul sport.
  Respectati dimensiunile indicate de producator pentru latimea rostului.Va puteti ajuta de cruciulite pentru gresie sau puteti monta cu snur de aliniere. Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso10
  Aplicarea placilor de soclu.
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso11 Benzile izolatoare existente (de la dusumeaua anterioara) se decupeaza tangent la marginea superioara a placii ceramice.
  Apoi se aplica adeziv pe spatele placii de soclu si se lipeste placa la perete. Pentru respectarea rosturilor se pot pune dedesubt placute de lemn.
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso12
 • Montarea.
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso13 Dupa intarirea completa a adezivului se poate incepe montarea stratuli de placi de gresie.
  Amestecati chit-mortar doar atat cat puteti prelucra in timpul dat.Repartizati apoi masa uniform pe o stratul de gresie si cu o lama de caiciuc intindeti oblic fata de rosturi. Cat sunt inca proapete, resturile de chit-mortar se pot indeparta cu o lama de cauciuc.

  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso14
  Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso15 Apoi cu un burete umed sau cu o scandurica indepartati  toate resturile de mortar.Dupa uscare mai  stergeti o data cu buretele si apa curata.
  Trecerile intre placile de soclu si placile de podea precum si rosturile verticale in colturile incaperii trebuie umplute cu masa de etansare-silicon. Montarea-placilor-ceramice-de-gresie-verso16
  FAIANTA SI GRESIE
  Compartimentele noastre de specialitate va ofera un sortiment de placi de gresie si faianta in cele mai diverse formate.Cereti sa vi se arate diverse materiale.Puteti alege apoi uneltele si adezivii corespunzatori.Va uram succes si distractie placuta.
  DOMENII DE UTILIZARE SI PLACI CERAMICE COMPATIBILE
  La placile de gresie  se deosebesc placi glazurate din ceramica si cele din piatra.Daca solicitarile de rezistenta,incarcabilitate, siguranta la inghet si rezistenta la acizi sunt stabilite, atunci se aleg placile glazurate.Glazura lor le face rezistente la chimicalele din detergentii uzuali, si la zgariere.Ei rezista bine la murdarie si la razele UV.Pentru solicitari mai usoare sunt potrivite placile ceramice din piatra.Le puteti  utiliza si ca gresie in zone private ale locuintei.Pentru montare la exterior placile ceramice alese trebuie sa reziste la inghet si sa impiedice alunecarea.

  ALEGEREA PLACILOR CERAMICE DUPA GRUPA DE FRECARE Gresia potrivita pentru scopul dorit
  Gresia smaltuita sau ceramica  sunt diferite.Puneti pe podea o captuseala .Nrmele DIN si EURO  impart rezistenta la uzura in grupele I-IV.Cu cat grupa este mai mare cu atat mai rezistenta este suprafata gresiei.
  Grupa de uzura solicitare Montarea gresiei pe podele si pereti pentru solicitari mici
  I foarte usor Recomandata ca tapet
  II usor Pentru captusirea podelelor,de exemplu in baie,la dus si spatii cu sloicitare joasa

  Gresie pentru suprafete cu solicitare medie pana la solicitare mare
  III >medie Pentru captusirea podelelor, de exemplu in living, bai, camere de hotel, camere de zi cu solicitare mijlocie
  IV mare Pentru captusirea podelelor, de exemplu bucatarii, spatii de locuit, birouri, hoteluri, terase si toate spatiile cu solicitare mare
  V*(aprox 150 proiectare a caldurii 10545/T)

  foarte mare Pentru captusirea podelelor, de exemplu in restaurante, intrari,birouri, hoteluri, scoli, magazine,spatii comerciale cu solicitare foarte mare